vrijdag 1 februari 2013

HMVT levert bijdrage aan KIVI/NIRIA bijeenkomst; Pulsed Power Plasma Technology - van onderzoek naar toepassingen (CORONA)


In 2005 is een eerste KIVI NIRIA bijeenkomst over Pulsed Power geweest. Deze boeiende bijeenkomst bestond over de uitleg van Pulsed Power en zijn toepassingen, gecombineerd met lab demonstraties. Nu 8 jaar later blijkt dat het onderzoek en de transitie naar toepassingen van Pulsed Power Plasma techniek (PPPT) grote vorderingen heeft gemaakt, met name doordat hierbij intensief wordt samengewerkt met andere bedrijven en instellingen. In de afdeling wordt met name gewerkt aan de vermogens elektronica en test opstellingen.

Belangrijke toepassingen:

  • Luchtreiniging. Hierbij werkt de PPPTgroep samen met het ingenieursbureau Oranjewoud voor het industrialiseren van de toepassing van PPPT voor grootschalige luchtreiniging. Zo is het plan om in de komende ondertunnelling van de A2 in Maastricht op deze wijze de lucht te zuiveren van vervuilende autogasuitstoot, met name NOx. Geschat wordt dat daar ca. 300kW voor nodig is, beduidend minder dan bij alternatieve methodes, zoals ventilatie.
  • Een tweede toepassing van PPPT is de omzetting van aardgas naar (vloeibare) Methanol (CH3OH). Hierbij wordt katalytische oppervlakte plasma omzetting toegepast.
  • De derde toepassing is medisch. PPPT blijkt biologische celgroei aanzienlijk te versnellen. Hiervan wordt gebruik gemaakt bij de groei van huidcellen om sneller op te kweken bij ernstige verwondingen (huidverbranding).


Programma

  • 19.00 uur Ontvangst met koffie of thee
  • 19.30 - 21.45 uur Presentaties inclusief pauze en afgesloten met rondleiding door het Pulsed Power lab. langs verschillende demonstraties.
  • Inleiding Pulsed Power Plasma techniek, Dr. Ing. Guus Peme
- Wat is de technische basis
- Elektronica voor het opwekken en regelen van de vermogen pulsen.
- Waar liggen de toepassingen

  • Luchtreiniging door Pulsed Power Plasma techniek, Ingenieursbureau Oranjewoud
  • Omzetting van aardgas naar vloeibare methanol, Dr. Ing. Guus Pemen
  • Versnelde huidgroei door Pulsed Power Plasma techniek, Dr. Ing. Guus Pemen
  • PPPT lab. bezoek


Sprekers: Drs. Ing. Guus Pemen en een Rienk Geertsma van HMVT / Ingenieursbureau Oranjewoud
Deelnemers: geen maximum

Kosten: KIVI NIRIA leden en studenten: geen. Niet-leden: € 20,00 (bij vooruitbetaling te voldoen op 52.25.73.800 t.n.v. KIVI NIRIA afdeling Elektrotechniek o.v.v Pulsed Power Plasma Technologie bijeenkomst)

Aanmelden: via de website http://afdelingen.kiviniria.net/elektrotechniek/tr?transaction=KIVI_ACT0...

Niet-leden moeten eerst de gegevens invullen bij 'Relatie worden'. Dit is eenmalig. Zij ontvangen dan ook een nummer + wachtwoord en kunnen zich vervolgens aanmelden bij de activiteit.

Meer informatie: zie het bericht 'KIVI/NIRIA bijeenkomst; Pulsed Power Plasma Technology, van onderzoek naar toepassingen' op de website van HMVT